Lussebullar

Tips! Om du har lussekatter kvar som blivit torra, skär dem i sneda bitar och rosta i ugnen ca 1 timme i 100 grader, då blir det saffransskorpor!
- 1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
- 2. Smula ner jästen i en bunke (eller köksassistent)och lös upp den med lite av den ljumma mjölkblandningen och tillsätt sedan resten av vätskan.
- 3. Blanda i kesella, saffran, socker och salt.
- 4. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta degen smidig.
- 5. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 1 timme. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Obs! Var försiktig med mjölet så bullarna inte blir torra!
- 6. Dela degen i 20-40 bitar, beroende på önskad storlek på lussekatterna.
- 7. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
- 8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ca 45 minuter till dubbel storlek.
- 9. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget med mjölk och pensla bullarna.
- 10. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
- 11. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
Lussebullar
-
Ingredienser
Cirka 25st
50 g färsk jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g smör
250 g kesella 10%
2 dl strösocker
1 g saffran
1 tsk salt
16 dl Ramlösa Kvarn Manitoba Cream
russin
pensling: 1 ägg, 1 msk mjölk
-
Så här gör du
- 1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
- 2. Smula ner jästen i en bunke (eller köksassistent)och lös upp den med lite av den ljumma mjölkblandningen och tillsätt sedan resten av vätskan.
- 3. Blanda i kesella, saffran, socker och salt.
- 4. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta degen smidig.
- 5. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 1 timme. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Obs! Var försiktig med mjölet så bullarna inte blir torra!
- 6. Dela degen i 20-40 bitar, beroende på önskad storlek på lussekatterna.
- 7. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
- 8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ca 45 minuter till dubbel storlek.
- 9. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget med mjölk och pensla bullarna.
- 10. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
- 11. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
-
1.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
Du behöver5 dl mjölk 150 g smör -
2.
Smula ner jästen i en bunke (eller köksassistent)och lös upp den med lite av den ljumma mjölkblandningen och tillsätt sedan resten av vätskan.
Du behöver50 g färsk jäst för söta degar -
3.
Blanda i kesella, saffran, socker och salt.
Du behöver250 g kesella 10%, 2 dl strösocker, 1 g saffran, 1 tsk salt -
4.
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta degen smidig.
Du behöver16 dl Ramlösa Kvarn Manitoba Cream -
5.
Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 1 timme. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Obs! Var försiktig med mjölet så bullarna inte blir torra!
-
6.
Dela degen i 20-40 bitar, beroende på önskad storlek på lussekatterna.
-
7.
Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
-
8.
Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ca 45 minuter till dubbel storlek.
-
9.
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget med mjölk och pensla bullarna.
Du behöverpensling: 1 ägg, 1 msk mjölk -
10.
Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
-
11.
Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.