Kardemummakrans med mandel och vanilj

- 1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
- 2. Lös jästen i mjölken. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Blanda ihop till en jämn deg.
- 3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30-45 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
- 4. Kavla ut degen till en avlång platta, bred på fyllningen och vik ihop degen i tre delar.
- 5. Skär sedan degen i tre delar på längden och fläta ihop till en fläta som du formar till en krans. Lägg den i en smord sockerkaksform.
- 6. Sätt ugnen på 200 grader.
- 7. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda kransen i 25-30 minuter.
- 8. Koka upp en kardemummasockerlag med vatten, socker och kardemumma. Pensla på kransen efter gräddning, och strö direkt på mandelspån.
- 9. Att pensla med sockerlag efter gräddning är ett riktigt proffstips! Det blir en extra knäckig och god yta som dessutom förhindrar fukt att avdunsta och gör att kransen håller sig saftig längre.
Kardemummakrans med mandel och vanilj
-
Ingredienser
Deg:
75 g smör
2 ½ dl mjölk
25 gram jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
7 ½ dl Ramlösa kvarn Rustique vete
Fyllning/topping:
100 g rumsvarmt smör
1 dl muscavadosocker (eller strösocker)
1 tsk äkta vaniljpulver
1-2 tsk nystött kardemumma
1 msk marsánkrämpulver
Topping:
1/2 dl vatten
1 tsk nystött kardemumma
3 msk strösocker
1/2-1 dl mandelspån -
Så här gör du
- 1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
- 2. Lös jästen i mjölken. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Blanda ihop till en jämn deg.
- 3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30-45 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
- 4. Kavla ut degen till en avlång platta, bred på fyllningen och vik ihop degen i tre delar.
- 5. Skär sedan degen i tre delar på längden och fläta ihop till en fläta som du formar till en krans. Lägg den i en smord sockerkaksform.
- 6. Sätt ugnen på 200 grader.
- 7. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda kransen i 25-30 minuter.
- 8. Koka upp en kardemummasockerlag med vatten, socker och kardemumma. Pensla på kransen efter gräddning, och strö direkt på mandelspån.
- 9. Att pensla med sockerlag efter gräddning är ett riktigt proffstips! Det blir en extra knäckig och god yta som dessutom förhindrar fukt att avdunsta och gör att kransen håller sig saftig längre.
-
1.
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Du behöver75 g smör, 2 ½ dl mjölk -
2.
Lös jästen i mjölken. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Blanda ihop till en jämn deg.
Du behöver25 gram jäst, 1 dl socker, ½ tsk salt, 2 tsk nystött kardemumma -
3.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30-45 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
Du behöver100 g rumsvarmt smör, 1 dl muscavadosocker (eller strösocker), 1 tsk äkta vaniljpulver, 1-2 tsk nystött kardemumma, 1 msk marsánkrämpulver -
4.
Kavla ut degen till en avlång platta, bred på fyllningen och vik ihop degen i tre delar.
-
5.
Skär sedan degen i tre delar på längden och fläta ihop till en fläta som du formar till en krans. Lägg den i en smord sockerkaksform.
-
6.
Sätt ugnen på 200 grader.
-
7.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Grädda kransen i 25-30 minuter.
-
8.
Koka upp en kardemummasockerlag med vatten, socker och kardemumma. Pensla på kransen efter gräddning, och strö direkt på mandelspån.
Du behöver1/2 dl vatten, 1 tsk nystött kardemumma, 3 msk strösocker, 1/2-1 dl mandelspån -
9.
Att pensla med sockerlag efter gräddning är ett riktigt proffstips! Det blir en extra knäckig och god yta som dessutom förhindrar fukt att avdunsta och gör att kransen håller sig saftig längre.