Danskt rågbröd med chia

- Dag 1
- 1. Koka upp vattnet.
- 2. Blanda resterande ingredienser i en bunke och häll sedan över vattnet. Låt stå i rumstemperatur ca 12 h, eller över natten.
- Dag 2
- 1. Blanda i alla resterande ingredienser med gårdagens deg. Kör degen i assistent med degkrok på låg hastighet, i 20-30 minuter. Täck bunken med plastfilm och jäs i ca 2 timmar.
- 2. Sätt ugnen på 250°C. Smörj två limpformar och fyll dem till 3/4 med degen. Täck limpformarna med plastfilm och jäs ytterligare 30-45 min.
- 3. Sätt in brödet i ugnen. Sänk temperaturen till 175°C, släng in ½ dl vatten i botten av ugnen.
- 4. Grädda i ca 50-60 min eller till brödet har en temperatur på 97°C. Ta ur bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Danskt rågbröd med chia
-
Ingredienser
Dag 1:
2,5 dl vatten
3 dl rågkross
1 dl solrosfrö
1/2 dl pumpafrön
2 msk chiafrön
2 tsk salt
Dag 2:
150 g rågsurdeg
50 g färsk jäst
2,5 dl vatten
6 dl Ramlösa Kvarn Rustique Rågmjöl
2,5 dl Ramlösa Kvarn Rustique Vårvetemjöl
1 dl mörk sirap
1 dl russin(valfritt) -
Så här gör du
- Dag 1
- 1. Koka upp vattnet.
- 2. Blanda resterande ingredienser i en bunke och häll sedan över vattnet. Låt stå i rumstemperatur ca 12 h, eller över natten.
- Dag 2
- 1. Blanda i alla resterande ingredienser med gårdagens deg. Kör degen i assistent med degkrok på låg hastighet, i 20-30 minuter. Täck bunken med plastfilm och jäs i ca 2 timmar.
- 2. Sätt ugnen på 250°C. Smörj två limpformar och fyll dem till 3/4 med degen. Täck limpformarna med plastfilm och jäs ytterligare 30-45 min.
- 3. Sätt in brödet i ugnen. Sänk temperaturen till 175°C, släng in ½ dl vatten i botten av ugnen.
- 4. Grädda i ca 50-60 min eller till brödet har en temperatur på 97°C. Ta ur bröden ur formarna och låt svalna på galler.
-
Dag 1
-
1.
Koka upp vattnet.
Du behöver2,5 dl vatten -
2.
Blanda resterande ingredienser i en bunke och häll sedan över vattnet. Låt stå i rumstemperatur ca 12 h, eller över natten.
Du behöver3 dl rågkross, 1 dl solrosfrö, 1/2 dl pumpafrön, 2 msk chiafrön, 2 tsk salt -
Dag 2
-
1.
Blanda i alla resterande ingredienser med gårdagens deg. Kör degen i assistent med degkrok på låg hastighet, i 20-30 minuter. Täck bunken med plastfilm och jäs i ca 2 timmar.
Du behöver150 g rågsurdeg, 50 g färsk jäst, 2,5 dl vatten, 6 dl Ramlösa Kvarn Rustique Rågmjöl, 2,5 dl Ramlösa Kvarn Rustique Vårvetemjöl, 1 dl mörk sirap, 1 dl russin(valfritt) -
2.
Sätt ugnen på 250°C. Smörj två limpformar och fyll dem till 3/4 med degen. Täck limpformarna med plastfilm och jäs ytterligare 30-45 min.
-
3.
Sätt in brödet i ugnen. Sänk temperaturen till 175°C, släng in ½ dl vatten i botten av ugnen.
-
4.
Grädda i ca 50-60 min eller till brödet har en temperatur på 97°C. Ta ur bröden ur formarna och låt svalna på galler.