Hedvig Nystrand – Ansvarig bagare på Urban delis bageri

Hur kommer det sig att du började med baka?

Jag är uppväxt i en restaurang familj, vi har drivit restauranger hela min uppväxt. Jag började som ung kallskänka, servitris och till sist började jag att baka. När vi sålde vår familjerestaurang, så ville jag försätta baka, och fick jobb på restaurang LUX som lärling och efter det tog det fart.

Är det tufft att gå upp tidigt på morgonen?
För mig fungerar det bra, det är lugnt och skönt på morgonen  och man får tid till att lyssna på radiopoddar osv. Sedan får man hela dagarna fria efteråt då man får tid att göra allt annat.

Vad tycker du om alla bakprogram som sänds i TV och den stora baktrenden?
Det märker vi av mer och mer. Folk som går vuxenutbildningar för att bli bagare, som har en romantiserad dröm om att hur det är att vara bagare. Men när dom väl kommer ut och jobbar så upptäcker dom att det är ett tungt och tufft jobb och väljer att hoppa av.

Hur ser baktrenderna ut framåt?
Surdegstrenden finns fortfarande kvar. Det som vi ser mera av nu är mjöltrenden. Folk frågar mer om vilket mjöl som det bakas med och var det kommer ifrån. Vi har börjat upptäcka skillnaden på olika mjölsorter, vårvete respektive höstvete osv.

  • Det ska ta tid, långa liggtider, man ska inte stressa fram det.
  • Mindre jäst, gärna ingen jäst allt, så att det får ta tid istället.

Tips till hemma bagare?
Baka med kallt vatten istället för ljummet.  Låt det gå längre tid i maskinen.

Testa Autolys, det är perfekt för hemma bagare, det är enkelt att googla. Man gör en väldigt lös deg med bara vatten och mjöl (konsistens som pannkakssmet) Sen låter man degen vila en timme. Så gör den det mesta av jobbet själv.

Hur får man folk att baka mera hemma?
Börja med att baka enkla bröd, utan surdeg osv. Sedan kan du öka svårhetsgranden efter som. Annars är det lätt att tappa intresse.

Hur går man snygga mönster i bröd?
Använd rakblad för bästa resultat. Det är också bra att ställa brödet i kylen en stund, så blir det ytan fastare och lättare att skära i.

När ska man stoppa i salt i degen?
Vill man att degen ska gå länge i maskin så är det väldigt bra att ta i saltet i slutet. Annars finns det risk för att degen löses upp för mycket.

Vad tycker du om Rustuiqe Vete?
Jag tycker att det uppför sig väldigt stabilt och tryggt . Det är väldigt enkel att baka på vilket är viktigt för mig som bagare där allt måste fungera.