Hagabagaren

Oscar Målevik är utbildad konditor och vann SM för unga bagare som 19-åring. Vi tycker det är jätteroligt att Oscar valt att vara ambassadör för Ramlösa Kvarn Pâtisserie och ser fram emot allt spännande och gott det samarbetet kommer leda till. Här delar Oscar med sig lite av sina yrkesknep.

Baka småkakor hagabagaren

Att baka med Ramlösa Kvarn Pâtisserie vårvetemjöl

Den stora skillnaden mellan det här vetemjölet och många andra är att det här är lite svagare, dvs med en lägre proteinhalt, vilket gör att bakresultatet blir sprödare. Det är egenskaper som passar perfekt till småkakor som ska vara just spröda och frasiga. Med ett vanligt standardmjöl som finns i butik finns alltid risken att baket blir lite segare vilket passar bra till vetebröd, men mindre bra till kakor.

Göra kringlor

Att tänka på när man bakar kakor

Temperaturen är jätteviktig. Och att vara snabb när man knådar ihop degen så att man inte knådar för länge. Helst ska man bara knåda ihop degen tills den sitter och sedan direkt rulla ihop den och lägga den i kylskåpet. Låt gärna degen ligga i kylen över natten, då blir den mycket enklare att hantera och skära upp i kakor.

Baka småkakor

Vanliga misstag

Det vanligaste misstaget jag noterar bland hobby- och amatörbagare är att vara för försiktig med degen. Man ska ta i rejält när man arbetar med deg och jobba lite med den. Använd hela händerna och inte bara dutta i degen fingrarna.

Sedan kan jag känna att det ibland är för stort fokus på att dekorera och pynta sina bakverk. Att man bara tänker på sluttouchen. Försök tänk på helheten också.

Få folk att baka mer

Först och främst handlar det nog om att få folk att förstå att det är roligt. Och att det inte heller är särskilt svårt. Dessutom är det utmärkt för välbefinnandet. Att baka är ett perfekt sätt att låta vardagsstressen rinna av och inget går heller upp emot doften av ett nybakat bröd. Ha inte för höga ambitioner så slipper du prestationsångesten. Det handlar trots allt bara om ett bröd som du ska äta upp.

Jag har noterat att det finns en skillnad i lynnet hos kockar och bagare. Kockar arbetar på ett helt annat vis med högt tempo och många bollar i luften samtidigt och stämningen i ett restaurangkök är därmed också ofta snabb och hetsig. I ett bageri är det alltid soft. Det är mycket att vänta på att olika moment ska bli klara och allt måste få ta sin lilla tid och det återspeglas i den allmänna sinnesstämningen.

Hur Oscar halkade in på bagaryrket

Det var egentligen en slump. Jag glömde, slarvig som jag var då, att lämna in min lapp om önskan på praktikplats när jag gick i sjuan vilket resulterade i att jag fick den enda platsen som var kvar: på ett konditori. Jag trivdes jättebra där, det var jag och ett gäng damer, och de verkade uppskatta mig, den lilla blåögda pojken.  Allting var väldigt mysigt och trevligt och jag tjatade till mig ett sommarjobb där.

När det sedan var dags för gymnasiet, var jag skoltrött och kände att jag gillar ju det här med att arbeta i bageri så jag fortsatte helt enkelt med det. Jag flyttade till Stockholm och har bakat ända sedan dess.

Ett gott bakråd

Låt saker få ta sin tid. Stress är bakandets fiende nummer ett. Stressa får du göra på jobbet. Eller bli konditor.

Göra kringlor
Baka småkakor

Härliga pizzarecept

Pizza crudo
Pizza Crudo
Potatis pizza pesto
Pizza med potatis & pesto
Vegetarisk Pizza
Vegetarisk pizza