Anna Nilsson

Anna, som till vardags driver eget företag, slog igenom i Hela Sverige Bakar där hon tog sig hela vägen till finalen. Vi är såklart jätteglada att ha henne som ambassadör för Ramlösa Kvarn Manitoba Cream och ser fram emot att få bjuda på flera läckra recept från Anna. Självklart kunde vi inte heller låta bli att pumpa Anna på lite goda råd.

Anna nilsson recept bullar

Manitoba vs. ”vanligt” mjöl

Manitoba ger en mycket mer spänstig deg som håller ihop bättre och ger ett högre och luftigare bröd. Jäskraften är fenomenal.

Det passar jättebra till ljusa bröd av alla dess slag som till exempel alla sorts vetebröd och baguetter, men jag tycker även det passar utmärkt till lussekatter, semmelbullar och den typen av bak.

Anna Nilsson recept

Hur intresset från bakning uppstod

Jag har bakat hela mitt liv och hängt mycket med min farmor som bakade väldigt mycket. Hon var ofta barnvakt och då bakade vi mycket ihop. Även min mamma bakade mycket så jag är uppvuxen med mycket bakande omkring mig.

Anna Nilsson bakar

Hur Anna blivit så duktig

Jag är sådan att när jag ger mig in i något så tar jag reda på så mycket som möjligt. Jag vill alltid lära mig mer. Jag sitter och googlar, läser böcker och försöker förstå och lära mig hur saker och ting fungerar och hänger ihop. Då blir det till slut att jag förstår saker och ting och kan göra det själv.

Anna Nilsson

Råd till nybörjare

Väg alltid ingredienserna. Mät inte i liter och deciliter eftersom det kan vara så olika hur saker och ting har packats. Investera i en bra köksvåg, det är inte särskilt dyrt och du har igen det i form av lyckade bak.

Dessutom är det alltid bättre att ta i lite i underkant när du mäter upp ditt mjöl och se hur degen ser ut innan du häller i allt. Ibland kanske det räcker med 450 gram i stället för 500, det kan till exempel vara så att mjölet blivit lite fuktigt och därför väger lite mer. Om du inte häller i allting på en gång så är det inga problem.

Om du skulle råka ha i lite för mycket mjöl och degen blir för torr så brukar jag tillsätta lite ägg eller rumstempererat smör. Det är ett annat bra tips – använd alltid rumstempererat smör. Om du tar smöret direkt från kylskåpet är det mycket svårare att blanda in det i degen ordentligt.

Recept Anna Nilsson

Olika typer av jäst

Jag brukar använda den röda jästen, den som är avsedd för söta degar, eftersom jag upplever att den gör att degen jäser lite snabbare, men det är verkligen inget jag hänger upp mig på. Smakmässigt upplever jag ingen skillnad alls och har jag bara blå jäst hemma så använder jag den och låter degen jäsa lite längre.

Jag skulle aldrig låta vilket jäst jag har hemma påverka mitt bak och det tycker jag inte ni ska heller.

Drömmjölet

Det är faktiskt så att Ramlösa  Kvarn Manitoba Cream har just precis de egenskaper jag vill ha. Degen blir sådär spänstig, nästan seg, som jag gillar och man kan dra ut den i länga härliga trådar utan att den spricker. Den tål dessutom att knådas lite extra vilket jag tycker ger ett extra bra resultat.

Jag använder alltid maskin för att knåda degen så det är inget problem. Köksvågen och hushållsassistenten står alltid framme.

Förebilder

Varje gång jag provat att baka något av Jan Hedhs recept har det alltid blivit bra. Det känns som att hans recept alltid är välarbetade och genomtänkta. Det märks att han har känsla för bak och jag känner att jag litar på vad han pratar om.

Men jag älskar också att läsa farmors gamla recept. Jag fick ärva hennes gamla receptbok och den tittar jag ofta i för inspiration och som utgångspunkt för egna bakexperiment.

Trender

Jag bakar oftast vardagsbak, typ bröd och bullar. Sånt jag gillar att äta själv.

Jag bakar inte jättemycket söta saker som cupcakes och sånt. Det är mest för att jag helt enkelt inte äter så mycket sånt själv, men jag kan definitivt tänka mig att baka det för att bjuda på.

Om Hela Sverige Bakar

Det var en upplevelse. Jag är ju inte van vid att stå i rampljuset på det viset så det var skönt att ha bakningen. Trots att det var väldigt stressigt att stå där och baka i en och en halv timme så var det ändå i det momentet jag hämtade lugnet. Bakning för mig har en nästan terapeutiskt effekt och något jag gör när jag behöver låta stressen rinna av mig.

Tips för att få folk att baka mer

Precis som så mycket annat i livet är det roligast att göra det tillsammans med någon. Dessutom har du någon att käka upp det ni bakat tillsammans med efteråt också.

Eller så får du delegera bort de tråkiga delarna. Min sambo, till exempel, bakar inte lika gärna som jag så då får han ta hand om disken i stället. Då är vi ändå tillsammans i köket under tiden och sedan äter vi ihop också. Perfekt.

Sedan får man inte tänka att det tar så lång tid. Att köra ihop en deg i hushållsassistenten tar en kvart. Och då är det med knådning då du egentligen inte gör någonting. Sedan ska degen jäsa en timme och då kan du göra något annat. Efter det ska den bakas ut och du måste ju inte göra småfrallor som ska formas till små perfekta bollar. Gör två limpor så har du bakat ut dem på fem minuter. Därefter är det jäsning igen och sedan in i ugnen och även då kan du göra annat. Så mycket tid är det faktiskt inte fråga om när du tittar på den aktiva tiden.

Och inte behöver det bli särskilt mycket disk heller. En bunke och nån degkrok! Det orkar du. Särskilt med tanke på hur gott det blir.

Anna Nilsson recept
Anna Nilsson bakar
Anna Nilsson
Recept Anna Nilsson

Härliga bullar och bakverk

Bullar citron kokos
Bullar med smak av citron och kokos
Småkakor
Hagas småkakor med macadamianötter
Sockerkringlor
Hagas sockerkringlor med brynt smör
Levain surdegsbröd
Ramlösa kvarns fantastiska levainbröd