Rustique grytbröd

Grytbröd Vete
  • 1. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt oljan, salt och ev brödkryddor.
  • 2. Häll i mjölet lite i taget. Använd helst assistent med degkrok och kör ca 5 minuter på låg hastighet, alternativt knåda för hand 10 min. Degen ska vara en aning kladdig. Låt jäsa under en bakduk i 1 timme.
  • 3. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma till en rund boll, vira in den i en mjölad bakduk. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  • 4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in din gjutjärnsgryta i ugnen under tiden.
  • 5. Ta ut grytan, strö mjöl på botten, lägg i degen och sätt på locket. Grädda längst ner i ugnen i 20 minuter.
  • 6.  Ta av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda i ytterligare 15-20 minuter. Eller till en innertemperatur om 96 grader.