Pizza Marinera

Vegetarisk pizza
  • Pizzadeg
  • 1. Lägg Ramlösa Kvarn Tipo "00" Vårvetemjöl och jäst i en assistent med degkrok.
  • 2. Häll långsamt ner vattnet i mjölet (mjölet skall absorbera så mycket vatten som möjligt, vilket ger krispigare kanter). Blanda på lägsta hastighet i 5 minuter.
  • 3. Efter 5 min, blanda i saltet fortsätt köra på lägsta hastighet i ca 5 minuter.
  • 4. Häll i olivoljan och dubbla hastigheten på köksassistenten. Kör i denna hastighet i ytterligare 5 minuter. Total tid 15 minuter.
  • 5. Lägg upp degen på bakbord, gnid in degen med olivolja så den inte torkar. Låt vila i 20 min i normal rumstemperatur.
  • 6. Dela därefter upp degen i fyra bitar och rulla/rundriv dem.
  • 7. Skall pizzan ätas samma dag behöver de jäsa i 4-5 timmar i rumstemperatur. Annars, låt dem vila 1-2 timmar i rumstemperatur. Täck väl med plastfilm. Ställ i kylen för långsam mognad, 24h innan användning.
  • 8. Ta ut degen och låt den bli rumsvarm igen. Baka ut pizzan i önskad form.
  • Pizzasås
  • 1. Burktomater eller färska? Tomaterna på burk är generellt av högre och jämnare kvalité än konventionella färska tomater. Det man gör är att hacka eller passera tomaterna till en såsbas. Traditionellt så tillsätter man bara salt. Formeln är 10g salt per kilo tomat. Alltså 3-4g till en 330g burk tomater.
  • Pizzafyllning
  • 1. Kavla ut degen.
  • 2. Baka av pizzan med tomatsås, mozzarella och basilika.
  • 3. 10-12 minuter på 250 graders värme
  • 4. Skär upp pizzan i portionstorlekar.
  • 5. Toppa med sardeller i olja (låt sardellerna rinna av innan användning). Strö över oliver, kapris samt ruccola.
  • 6. Avsluta med att ringla jungfruolja och riva parmesanost över.