Lussebullar

Tips! Om du har lussekatter kvar som blivit torra, skär dem i sneda bitar och rosta i ugnen ca 1 timme i 100 grader, då blir det saffransskorpor!

  • 1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
  • 2. Smula ner jästen i en bunke (eller köksassistent)och lös upp den med lite av den ljumma mjölkblandningen och tillsätt sedan resten av vätskan.
  • 3. Blanda i kesella, saffran, socker och salt.
  • 4. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta degen smidig.
  • 5. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 1 timme. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Obs! Var försiktig med mjölet så bullarna inte blir torra!
  • 6. Dela degen i 20-40 bitar, beroende på önskad storlek på lussekatterna.
  • 7. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
  • 8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ca 45 minuter till dubbel storlek.
  • 9. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget med mjölk och pensla bullarna.
  • 10. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
  • 11. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.