Julvört

  • 1. Sätt ugnen på 200 grader.
  • 2. Smula ner jästen i en stor bunke.
  • 3. Smält smöret och häll i porter, låt svalna till 37 grader och häll sedan blandningen över jästen och blanda tills all jäst helt lösts upp.
  • 4. Tillsätt resterande ingredienser, men spara lite av mjölet, och blanda ordentligt.
  • 5. Mjöla in händerna och knåda degen på ett mjölat bakbord.
  • 6. Tillsätt lite mjöl i taget tills degen blir smidig.
  • 7. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter eller till dubbel storlek.
  • 8. Dela degen i 4 delar och forma till fyra limpor.
  • 9. Lägg i limpform eller på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 45 minuter.
  • 10. Blanda vatten och sirap och pensla limporna.
  • 11. Grädda bröden i ca 30 minuter eller till en innertemperatur om 97 grader.