Bagels

Göra bagels

Tips! Gör hålet i mitten av ringarna ungefär lika stort som en 5-krona, hålet blir mindre när ringarna jäser.

Tips! Genom att ha en rejäl klick honung i vattnet när du kokar bagels så blir ytan härligt seg och god.

  • 1. Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken och rör tills jästen har löst sig.
  • 2. Tillsätt vatten, socker, smör och Ramlösa Kvarn Manitoba Cream Bagerivetemjöl. Arbeta degen på låg hastighet i assistent med degkrok i ca 12 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter. Degen ska vara ganska fast.
  • 3. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
  • 4. Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 12-14 lika stora delar. Forma först runda släta bullar, stick ner fingret i mitten av varje bulle och snurra bullen runt fingret så att en ring formas. Lägg ringarna på två bakpappersklädda plåtar (6-7 st per plåt) och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  • 5. Koka under tiden upp 2-3 liter vatten, tillsätt honung. Värm upp ugnen till 200 grader.
  • 6. När ringarna jäst klart, lägg 2-3 ringar i taget i det kokande vattnet. Koka ringarna 1 minut på vardera sidan, totalt 2 minuter. Ta upp ringarna med en hålslev och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Strö över valfri topping direkt när de fortfarande är fuktiga.
  • 7. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  • 8. Låt svalna på ett galler.