Bagels

Tips! Gör hålet i mitten av ringarna ungefär lika stort som en 5-krona, hålet blir mindre när ringarna jäser.
Tips! Genom att ha en rejäl klick honung i vattnet när du kokar bagels så blir ytan härligt seg och god.
- 1. Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken och rör tills jästen har löst sig.
- 2. Tillsätt vatten, socker, smör och Ramlösa Kvarn Manitoba Cream Bagerivetemjöl. Arbeta degen på låg hastighet i assistent med degkrok i ca 12 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter. Degen ska vara ganska fast.
- 3. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
- 4. Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 12-14 lika stora delar. Forma först runda släta bullar, stick ner fingret i mitten av varje bulle och snurra bullen runt fingret så att en ring formas. Lägg ringarna på två bakpappersklädda plåtar (6-7 st per plåt) och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- 5. Koka under tiden upp 2-3 liter vatten, tillsätt honung. Värm upp ugnen till 200 grader.
- 6. När ringarna jäst klart, lägg 2-3 ringar i taget i det kokande vattnet. Koka ringarna 1 minut på vardera sidan, totalt 2 minuter. Ta upp ringarna med en hålslev och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Strö över valfri topping direkt när de fortfarande är fuktiga.
- 7. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
- 8. Låt svalna på ett galler.
Bagels
-
Ingredienser
Deg:
25 g jäst
2 dl standardmjölk 3%
2 ½ dl vatten
½ dl (45 g) strösocker
30 g osaltat smör, rumsvarmt
11 dl (660 g) Ramlösa Kvarn Manitoba Cream Bagerivetemjöl
1 tsk (7 g) salt
Kokning:
vatten
1-2 msk honung
Topping:
sesamfrön (vanliga och svarta)
müsli -
Så här gör du
- 1. Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken och rör tills jästen har löst sig.
- 2. Tillsätt vatten, socker, smör och Ramlösa Kvarn Manitoba Cream Bagerivetemjöl. Arbeta degen på låg hastighet i assistent med degkrok i ca 12 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter. Degen ska vara ganska fast.
- 3. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
- 4. Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 12-14 lika stora delar. Forma först runda släta bullar, stick ner fingret i mitten av varje bulle och snurra bullen runt fingret så att en ring formas. Lägg ringarna på två bakpappersklädda plåtar (6-7 st per plåt) och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- 5. Koka under tiden upp 2-3 liter vatten, tillsätt honung. Värm upp ugnen till 200 grader.
- 6. När ringarna jäst klart, lägg 2-3 ringar i taget i det kokande vattnet. Koka ringarna 1 minut på vardera sidan, totalt 2 minuter. Ta upp ringarna med en hålslev och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Strö över valfri topping direkt när de fortfarande är fuktiga.
- 7. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
- 8. Låt svalna på ett galler.
-
1.
Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken och rör tills jästen har löst sig.
Du behöver25 g jäst, 2 dl standardmjölk 3% -
2.
Tillsätt vatten, socker, smör och Ramlösa Kvarn Manitoba Cream Bagerivetemjöl. Arbeta degen på låg hastighet i assistent med degkrok i ca 12 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare några minuter. Degen ska vara ganska fast.
Du behöver½ dl (45 g) strösocker, 30 g osaltat rumsvarmt smör, 11 dl (660 g) Ramlösa Kvarn Manitoba Cream Bagerivetemjöl -
3.
Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
-
4.
Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 12-14 lika stora delar. Forma först runda släta bullar, stick ner fingret i mitten av varje bulle och snurra bullen runt fingret så att en ring formas. Lägg ringarna på två bakpappersklädda plåtar (6-7 st per plåt) och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
-
5.
Koka under tiden upp 2-3 liter vatten, tillsätt honung. Värm upp ugnen till 200 grader.
Du behöverVatten, 1-2 msk honung -
6.
När ringarna jäst klart, lägg 2-3 ringar i taget i det kokande vattnet. Koka ringarna 1 minut på vardera sidan, totalt 2 minuter. Ta upp ringarna med en hålslev och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Strö över valfri topping direkt när de fortfarande är fuktiga.
Du behöverSesamfrön (vanliga och svarta) och/eller müsli -
7.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
-
8.
Låt svalna på ett galler.